Safra Catz este noul CEO al companiei Oracle

Safra Catz va „conduce” Oracle ca nou director executiv, raportand in continuare fondatorului sau, Larry Ellison.

 

„Nu avem de gand sa avem un al doilea CEO, a fost o situatie neobisnuita”, a spus Ellison despre sistemul de co-CEO. „Mark si Safra au fost o echipa fantastica, dar avem incredere completa in echipa noastra existenta.”

 

In 2014, Larry Ellison a renuntat la functia de CEO, inmanand castigurile catre Mark Hurd si Catz, care au devenit co-CEO in cadrul Ellison, care a ramas presedinte executiv si CTO.

 

Cazand grav bolnav, Hurd a plecat in concediu medical cu cateva luni inainte de moartea sa in octombrie. La vremea respectiva, Ellison a spus ca ii place structura de co-CEO si ca a promis ca va da consiliului de administratie numele a cinci candidati interni la post.

 

Safra Catz a inceput ca bancher de investitii la Donaldson, Lufkin si Jenrette si a plecat sa se alature Oracle chiar inainte de achizitia sa de Credit Suisse Group AG in 1999. In cele din urma a devenit membru al Consiliului de Administratie al companiei in 2001 si mai tarziu presedinte Oracle. la inceputul anului 2004.

 

Potrivit lui Bloomberg, ea a fost considerata cel mai recent pentru postul de reprezentant al comertului american sau director al informatiilor nationale de catre membrii administratiei Trump.

 

Safra Catz se dovedise a fi un lobbyist destul de priceput pentru Oracle. In 2016, apoi presedinte ales, Donald Trump a tinut o intalnire cu mai multi CEO-uri din Silicon Valley, printre care Tim Cook si Bezos; Catz a intrat, de asemenea, la formatia si a fost unul dintre primii care au oferit presedintelui serviciile Oracle.

 

Ea a spus inainte de sedinta: „Planific sa ii spun presedintelui ales ca suntem alaturi de el si ca vom ajuta in orice fel putem. Daca poate reforma codul fiscal, reduce reglementarile si poate negocia oferte comerciale mai bune, industria tehnologica din SUA va fi mai puternica si mai competitiva ca niciodata. ”

 

Din pacate pentru Safra Catz, aceasta pozitie a avut ca rezultat o demisie de mare anvergura: George Polisner lucrase la Oracle din 1993, dar si-a postat demisia pe LinkedIn ca urmare a relatiei stranse a companiei cu Trump.

 

El a spus: „Am adus contributii semnificative la Oracle pe parcursul diferitelor mele roluri, de la consultanta, dezvoltare de produse, advocacy pentru clienti, managementul programelor si acum in cloud.

 

„Nu sunt alaturi de presedintele ales Trump si nu sunt aici pentru a-l ajuta in vreun fel. De fapt, atunci cand politicile sale se limiteaza cu neconstitutionalul, criminalul si pe cel nedrept din punct de vedere moral, sunt aici pentru a-l opune in orice mod posibil si mod legal. ”

 

In ultimul an, Oracle a fost surprinsa in controversa referitoare la contractul de cloud Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) de 10 miliarde de dolari si presupusele sale legaturi cu Amazon.

 

Safra Catz a investit foarte mult in stabilirea prezentei Oracle in D.C., in conformitate cu Bloomberg, dar de obicei a pastrat un profil mai mic decat Hurd, cu exceptia cazurilor in care a fost vorba de afaceri politice, de exemplu criticand deschis procesul de licitatie JEDI la o cina privata cu Trump.

 

 

Desi primele pretentii au fost ignorate la inceput de catre presedinte, compania si IBM s-au apropiat apoi de Oficiul de Contabilitate al Guvernului, solicitand un joc neplacut – investigatii succesive au respins acuzatiile. Cu toate acestea, eforturile au atras atentia lui Trump, care a solicitat revizuirea contractului.

 

Trupa de lobby a lui Oracle a facut diagrame care legau JEDI de rivalii personali ai lui Trump, Jeff Bezos si Barack Obama – „cineva” chiar a pus o copie a documentului pe biroul lui Trump.

 

Anterior, se credea ca AWS a fost liderul pentru JEDI, dar dupa intarzieri si provocari, Microsoft a incheiat in cele din urma castigarea premiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.