IBM anunta la CES lansarea Q System One, un computer cuantic construit intr-un cub de 9 metri patrati

Cu ocazia CES (Consumer Electronics Show) gazduit in Las Vegas, IBM a dezvaluit informatii despre Q System One – un computer cuantic care este mult mai fiabil decat prototipurile experimentale de pana acum ale companiei – si care reprezinta un pas important inainte spre comercializarea acestei tehnologii. IBM va gazdui acest sistem intr-o locatie din New York, de unde va furniza si servicii de cloud.

IBM sustine ca sistemul, denumit Q System One, va fi primul computer cuantic integrat ce va folosi unor scopuri generale. Pentru a marca ceea ce compania producatoare a numit ” un moment cheie ” pentru afaceri, IBM a apelat la serviciile designerilor Map Project Office si Universal Design Studio pentru dezvoltarea unui cub special de sticla in care va fi amplasat computerul .

CUM FUNCTIONEAZA Q System One

Computerele traditionale functioneaza prin operarea de biti, care sunt in forma de 0 sau 1. Spre deosebire de acestea, modelul cuantic de circuite al IBM capteaza biti cuantici, ce pot aparea in ambele forme in acelasi timp (stare cunoscuta ca superposition), si care va permite, teoretic, dezvoltarea unei puteri de calcul mult mai mari.

Inainte de aceasta dezvaluire, IBM anuntase dezvoltarea unui prototip de 50 de qubiti si a unuia mai stabil de 20 de qubiti, insa, la momentul respectiv, ambele se intindeau pe o suprafata foarte mare si erau departe de a fi gata de productie. Cel de 20 de qubiti, System One, reprezinta un efort de a imbunatati prototipul, mutand toate partile acestuia intr-o singura cutie vidata.

Q System One este inchis intr-un cub de noua metri, realizat din sticla de borosilicat cu o grosime de 1.5 cm. Carcasa se deschide prin ” roto – translatie ”, sau rotatie cu ajutorul motoarelor in jurul a doua axe care se deplaseaza. IBM sustine ca in acest fel se va simplifica foarte mult procesul de mentenanta si actualizare al sistemului. si se va durata intreruperilor.

Directorul IBM si vicepresedintele Hybrid Cloud au declarat ca noul sistem dezvoltat va fi un pas major in directia comercializarii tehnologiei de calcul cuantic.

Chiar daca IBM a declarat in repetate randuri ca design-ul sau face ca System One sa fie gata de comercializare, acesta nu va fi disponibil pentru vanzare. In schimb, compania planuieste sa construiasca un centru pentru calcul cuantic in Poughkeepsie, New York, acesta urmand sa deserveasca nevoile clientilor comerciali, si despre care in prezent nu se stie cate System One va gazdui.

Potrivit companiei, se pare ca New York este unul dintre putinele locuri din lume care ofera capacitatile tehnice, infrastructura si exprienta necesare pentru a gestiona un centru de calcul cuantic, inclusiv accesul la sisteme de calcul cu performante ridicate, si un data center care sa mearga in paralel cu computerele cuantice.

Sistemele de calcul cuantic vor fi disponibile prin intermediul serviciului cloud de la IBM – Q Network. Tot cu ocazia CES, compania producatoare a anuntat ca gigantul energetic ExxonMobil si laboratorul pentru cercetare European de la CERN sunt printre organizatiile care experimenteaza tehnologia lor cuantica.

Nu numai IBM dezvolta in prezent sisteme cuantice, Intel lucreaza de asemenea la un cip de 49 de qubiti, Google la un sistem de 72 de qubiti – numit Bristlecone, si Microsoft isi doreste crearea unui computer cuantic topologic.

Este greu sa compari aceste sisteme cu exactitare, deoarece cercetatorii au modalitatile lor proprii cu privire la dezvoltarea acestor tehnologii, si tin aceste detalii secrete. Cu toate acestea, IBM a declarat ca au reusit sa obtina cel mai bun timp de coerenta – durata superpozitiei cuantice in care un qubit exista – dintre toate computerele cuantice care exista si anume 75 de microsecunde.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.