Huawei anunta Kunpeng 920, un nou procesor pentru data centere

Huawei a anuntat primul sau procesor pentru servere bazat pe arhitectura ARM,Kunpeng 920,  despre care compania spune ca va livra o performanta mai buna pe watt decat procesorele obisnuite.

Bazat pe arhitectura ARMv8, Kunpeng 920 de 7nm vine cu 64 de nuclee si opereaza la o frecventa de 2.6 Ghz, cu opt canale de memorie DDR4. Suporta RDMA prin protocolul de retea Converged Ethernet, PCIe Gen 4 standard, si Cache Coherent Interconnect pentru arhitectura CCIX.

Gandit pentru a fi folosit in stocarea datelor mari si pentru a rula aplicatii ARM, Huawei sustine ca acest procesor este cu 25% mai rapid pe scara SPECint , cu o eficienta a consumului cu 30% mai buna decat cea a procesoarelor alternative.

Huawei stie ce si cum atunci cand vine vorba de microprocesoare, din moment ce a lucrat ani de zile cu arhitectura ARM pentru a produce procesoarele Kirin folosite in smartphone-urile sale, prin subsidiara HiSilicon. In 2018, compania a devenit al doilea cel mai mare producator de smartphone-uri, depasind Apple.

Huawei a anuntat si o serie de servere, numite TaiShin care au la baza Kunpeng 920. Acestea sunt disponibile in trei modele si sunt gandite fie pentru stocare, fie pentru operatiuni de calcul, fie pentru amandoua.

Odata cu aparitia Kunpeng 920 intram intr-o era de calcul diversificat, marcat de nucleele multiple si de heterogenitate. Huawei a investit cu rabdare si insistenta in inovatiile din domeniul operatiunilor de calcul, in scopul unei evolutii continue. „Vom lucra cu clinetii si partenerii nostri pentru a construi o lume conectata si inteligenta”, a spus William Xu, lider de marketing la Huawei.

Acesta a promis ca Huawei va lucra cu partenerii sai la nivel global pentru a dezvolta ecosistemul ARM si pentru a imbratisa o „era a operatiunilor de calcul cat mai diversificate”.
Compania a subliniat angajamentul pe care si l-a luat in ceea ce priveste platforma x86. In acelasi anunt, Huawei s-a referit la parteneriatul sau cu Intel legat de proxesoarele x86 , si a afirmat ca aceasta cooperare pe termen lung continua. Pentru noile produse nu au fost anuntate nici date de lansare, si nici preturi.

Stirile despre un nou procesor vin chiar dupa ce Qualcomm, un alt producator de chip-uri pentru smartphone-uri si servere, si-a inchis divizia de data centere, lasand mai mult loc pentru Huawei, dar indicand in acelasi timp dificultatea provocarilor ce vor urma.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.