Administrarea si monitorizarea licentelor Office 365 atribuita utilizatorilor

Cmdlet-ul Get-MsolUser din PowerShell joaca un rol important cand gestionati Windows Azure Active Directory in Office 365. Get-MsolUser poate fi foarte util in sarcinile operationale zilnice legate de Office 365 WAAD.

Una dintre sarcinile pentru care sunt responsabili administratorii de sisteme Office 365 este monitorizarea si gestionarea licentelor si serviciilor Office 365 atribuite fiecarui utilizator. Informatiile despre licentele Office 365 atribuite utilizatorilor vor ajuta organizatiile sa planifice bugetele IT, sa elimine licente ale utilizatorii care nu mai folosesc Office 365 si sa controleze atribuirea licentelor si serviciilor Office 365.

Astazi vom evidentia cateva comenzi si scripturi Office 365 PowerShell valoroase, care va vor ajuta sa obtineti cu usurinta informatiile despre licenta pentru toti utilizatorii.
Presupunand ca ati instalat asistentul Microsoft Online Sign-In pentru IT Professional si modulul Windows Azure Active Directory pentru Windows, continuati cu executarea comenzilor / scripturilor PowerShell explicate in acest articol.

Obtinerea statutului de utilizator licentiat pentru Office 365

Un utilizator trebuie sa primeasca o licenta Office 365 inainte de a putea utiliza serviciile Office 365. Licenta poate fi atribuita in timpul procesului de creare a utilizatorului sau intr-un moment ulterior.

Pentru a obtine lista utilizatorilor carora li se atribuie o licenta Office 365 si a stoca rezultatul intr-un fisier CSV, puteti rula comanda de mai jos:
Get-MSOluser -ALL | Select-Object UserPrincipalName, DisplayName, IsLicensed |Export-CSV AllLicensedUsers.CSV -NoTypeInformation

Get-MSOlUser identifica atributul „IsLicensed” pentru fiecare utilizator care este setat la valoarea”True” daca un utilizator Office 365 are o licenta. Comanda de mai sus preia numele de utilizator principal, numele afisat si valoarea atribuita proprietatii „IsLicensed” pentru fiecare utilizator.

In cazurile in care trebuie sa vizualizati lista licentelor si serviciilor Office atribuite unui anumit utilizator, puteti folosi urmatorul cmdlet PowerShell:
$GetUserLicenses = Get-MsolUser -UserPrincipalName”Rick@ExampleIT.OnMicrosoft.com” | Select-Object userPrincipalName -ExpandProperty Licenses
$GetUserLicenses.ServiceStatus

Si daca doriti sa preluati informatiile de licentiere pentru toti utilizatorii Office 365, inlocuiti parametrul „-UserPrincipalName” cu parametrul „-ALL” asa cum se arata in comanda de mai jos:
$GetUserLicenses = Get-MsolUser -All „Rick@ExampleIT.OnMicrosoft.com” | Select-Object userPrincipalName -ExpandProperty Licenses
$GetUserLicenses.ServiceStatus

Comenzile de mai sus afiseaza rezultatul in fereastra PowerShell, dar este posibil ca acest rezultat sa nu fie atat de folositor pe cat aveti nevoie.In schimb, puteti crea un script pe care il puteti utiliza pentru a stoca informatiile intr-un fisier CSV si apoi rulati scriptul zilnic pentru a va asigura ca ramaneti la curent cu lista licentelor Office 365 atribuite utilizatorilor si sa eliminati licentele dupa cum este necesar.

Obtinerea numarului de licente pentru toti utilizatorii

Prima dvs. sarcina este sa obtineti lista utilizatorilor din Office 365 Tenant, un numar de planuri Office 365 pe care le-ati cumparat, licentele Office 365 totale disponibile si apoi numarul de licente alocate utilizatorilor Office 365.
Daca este nevoie sa generati un astfel de raport, puteti utiliza urmatorul script PowerShell:
$LicenseReport = „C:\Temp\LicenseReport.CSV”
IF (test-Path $LicenseReport)
{
Remove-item $LicenseReport
}
$AllUsers = (Get-MSOluser -ALL).Count
$TotalLicenseUsers = (Get-msoluser -ALL | Select-Object UserPrincipalName -ExpandProperty licenses).Count
$PlanCount = (Get-MsolAccountSku).Count
$TotalLicenses = Get-MsolAccountSku | Measure-Object ActiveUnits -Sum
$STR = „Total Users: „+$AllUsers
Add-Content $LicenseReport $STR
$STR = „Total Office 365 Plans: „+$PlanCount
Add-Content $LicenseReport $STR
$STR = „Total Office 365 Licenses in Plan: „+$TotalLicenses.Sum
Add-Content $LicenseReport $STR
$STR = „Total Licenses Assigned: „+$TotalLicenseUsers
Add-Content $LicenseReport $STR
Scriptul PoweShell de mai sus genereaza un raport numit LicenseReport.CSV in folderul C: \ Temp. Scriptul PowerShell elimina fisierul raport si genereaza unul nou de fiecare data cand executati scriptul PowerShell.
Obtinerea de licente atribuite fiecarui utilizator Office 365
Scriptul de mai sus ofera numarul de licente pentru toti utilizatorii Office 365. Este posibil sa aveti nevoie de un raport care sa contina numele de utilizator Office 365 si planul Office 365, precum si licentele si serviciile alocate fiecarui utilizator.

In acest caz, puteti utiliza scriptul PowerShell de mai jos:
$UserLicFile=”C:\Temp\UserLicensesPerUser.CSV”
IF (test-Path $UserLicFile)
{
Remove-Item $UserLicFile
}
$STR = „User Principal Name, Office 365 Plan, Office 365 Service,Service Status”
Add-Content $UserLicFile $STR
$GetAllUsers=Get-MsolUser -All | Select-Object UserPrincipalName -ExpandProperty Licenses
ForEach ($AllU in $GetAllUsers)
{
$SelUserUPN = $AllU.UserPrincipalName
$T = $AllU
$i = 0
ForEach ($AllITems in $T)
{
$T.Count
$T[$i].AccountSkuId
$Account = $T[$i].AccountSkuId
$TTT = $T[$i].ServiceStatus
ForEach ($AllR in $TTT)
{
$GR = $AllR.ServicePlan.ServiceType
$GZ = $AllR.ProvisioningStatus
$STRNow = $SelUserUPN + „,” + $Account + „,” + $GR + „,” + $GZ
Add-Content $UserLicFile $STRNow
}
$i = $i + 1
}
}
Cand rulati scriptul PowerShell de mai sus, acesta genereaza un fisier de raport in format CSV care contine informatiile de licenta despre toti utilizatorii dvs. de Office 365.
Acesta afiseaza numele principal al utilizatorului Office 365 la care este alocata licenta, planul Office 365 din care este atribuita licenta, serviciile Office 365 care sunt atribuite, si statutul serviciilor individuale.
Este recomandat sa executati ambele scripturi furnizate in acest articol pentru a va ajuta sa obtineti informatii clare cu privire la licentele Office 365.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.