Un dispozitiv NAS(network-attached storage) rapid cu un set foarte special de abilitati
XCubeNAS XN8012R de la Qsan este un aparat NAS ce poseda cateva atuuri in maneca. O privire la partea sa frontala dezvaluie 12 compartimente cu schimbare rapida pentru unitatile de transfer SATA , iar daca privim si partea din spate vom gasi inca sase sloturi SFF cu doua SSD-uri ce suporta NVMe U.2.

Software-ul QSM al Qsan de asemenea, difera de majoritatea celorlalte, deoarece arhitectura sa ZOL (ZFS on Linux) ofera o gama de caracteristici de protectie a datelor intreprinderilor. In timp ce multi furnizori NAS care concureaza au trebuit sa implementeze suport pentru BTRFS pentru a oferi servicii snapshot, QSM foloseste functia standard copy-per-write a ZFS, care ofera instantanee snapshot-uri nelimitate.

 

De asemenea, ZFS mareste serviciile de deduplicare a datelor prin intermediul unei retele de date inteligente ce functioneaza in timp real si suport pentru dispozitivele de auto-criptare (SED). O caracteristica care va atrage companiile care nu doresc ca datele lor sa fie sparte este optiunea de a aplica una dintre cele trei politici WORM (write once read many) la anumite fisiere share-uite de NAS.

Hardware -ul XCubeNAS XN8012R

Modelul XN8012R este construit solid si beneficiaza de compartimente pentru drive-uri la fel de robuste. Procesorul sau de v6 de 3.3GHz – Intel Xeon E3-1225 ofera o multime de ‘’cai putere’’ si este echipat cu 8GB de memorie DDR4, upgradabila la 64GB.

 

Optiunile porturi-lor arata bine, deoarece aparatul este dotat cu cate patru port-uri Gigabit si USB 3 in partea din spate, plus un port USB 2 in fata. Portul HDMI din spate poate fi folosit in prezent numai pentru a atasa un monitor si pentru a accesa CLI-ul si BIOS-ul sistemului.

Dispozitivul mai dispune si de doua sloturi PCI-Express ce pot fi utilizate cu adaptoare QSan 10GbE, 40GbE, Thunderbolt 3 si SAS dual-port. Aparatul nu accepta alte marci la care ne-am fi asteptat, din moment ce QSM a ignorat complet cardurile noastre Emulex si Intel 10GbE.

In interior, totul este curat si ordonat cu procesorul Xeon echipat cu un radiator pasiv mare si patru sloturi de memorie standard DIMM alaturi. Racirea este gestionata de trei ventilatoare de circulare a aerului principale montate pe o tava detasabila, in timp ce cusca SSD-urilor din spate are propriul ventilator .

XCubeNAS XN8012R: Instalare si performanta 10GbE

Deployment rapid; am instalat patru unitati Seagate IronWolf de 10TB si am folosit portalul discovery de la Qsan pentru a gasi aparatul in reteaua de laborator. Acesta ne-a pus la dispozitie un expert de configurare rapida care a incarcat cel mai recent software QSM 3.1, dupa care am creat storage-pool RAID5.

 

Pentru testarea de 10GbE, am instalat adaptorul dual-port de fibra optica de 10GbE de la Qsan si l-am conectat direct la un host Dell PowerEdge T640 Xeon Scalable care rula serverul Windows 2016. Cu o parte share-uita pe server, Iometrul a raportat rate de citire si scriere rapida secventiala ambele la 9.2Gbits / sec.

 

Pentru testarea in lumea reala, am copiat un fisier de testare de 25 GB intre server si aparat si inregistrat viteze medii de citire si scriere de 5.4Gbits / sec la scriere si 4.3Gbits / sec la citire. Viteza generala de backup este considerabil mai lenta, intrucat dosarul nostru de 22,4 GB cu 10 500 de fisiere mici a fost securizat la la 1,7 Gbit / sec.

 

SAN-urile IP(storage area network dedicate) sunt usor de creat si puteti aplica politici de citire sau citire / scriere pentru LUN(logical unit number)-urile selectate. De asemenea, performanta este buna, avand un target de 500 GB care a generat rate de citire si scriere secventiale, de 8,8 Gbiti / sec atat la scriere ,cat si la citire.

XCubeNAS XN8012R: caracteristici de stocare ZFS

Bay-urile SFF pot fi utilizate cu SSD-uri pe post de cache-uri de citire sau scriere pentru a creste performanta si sunt aplicate la pool-urile de discuri. De asemenea, puteti selecta volume din cadrul bazei de date la care este aplicata, iar aplicatia Storage ofera o inregistrare in memoria cache.

 

Deduplicarea se aplica, de asemenea, la grupurile si volumele selectate si trebuie sa aiba o memorie cache atribuita. Ratele de reducere a datelor sunt bune si, dupa ce am creat backup-ul statiilor de lucru Windows 10 la aceeasi parte share pe un volum deduplicator, a fost redusa utilizarea efectiva a stocarii cu aproape 60%.

 

Metoda WORM(write once read many) poate fi aplicata oricarui share cat timp o perioada de pastrare in zile va opri orice modificari facute. Am testat acest lucru prin copierea unui fisier Word pe un share protejat si nu am putut face modificari atata timp ce protocolul WORM era activ. Alegeti metoda WORM pe termen nelimitat si continutul partajarii nu va putea fi niciodata modificat sau sters.

 

Imaginile NAS si IP SAN sunt gestionate din aplicatia Backup, unde le puteti crea la cerere si puteti folosi un program pentru a rula snaposhot-uri in mod regulat la fiecare 5 minute. Pentru a restabili datele, am putea restabili un intreg snapshot odata, in timp ce pentru actiunile NAS, am rasfoit snapshot-urile lor si am selectat individual fisierele si folderele pentru restaurare.

XCubeNAS XN8012R: Optiunile de aplicatii

Qsan nu va putea bate Qnap sau Synology in ceea ce priveste optiunile de aplicatii, deoarece ofera doar zece. Pe langa backup, aveti aplicatii pentru gestionarea fisierelor, monitorizarea hardware-ului, gestionarea media, sincronizare cloud, antivirus, VPN-uri, baze de date SQL, servicii web si virtualizare.

 

Daca stam sa ne gandim, acestea acopera toate cerintele de baza ale unei afaceri. Aplicatia Backup poate sa securizeze datele pe dispozitive remote compatibile Rsync, sa utilizeze conturile de cloud Amazon S3 si sa cloneze foldere intre aparatele XCubeNAS utilizand serviciul Xmirror.

 

Aplicatia Cloud Sync gestioneaza sarcini de sincronizare uni-directionale si bidirectionale cu ajutorul Dropbox, OneDrive si Google Drive,neavand nici o problema legata de link-uirea cu contul de Dropbox. Backup-ul pentru statiile de lucru Windows este de asemenea asigurat, deoarece Qsan ofera software-ul Acronis XReplicator.

 

Aplicatia Hypervisor Manager permite aparatului sa gazduiasca aproape orice sistem de operare pe care il doriti si ofera optiuni de alegere a celor de pe marketplace-urile aplicatiilor VMware, Bitnami si Turnkey. Am creat un VM de testarepentru Windows Server 2019 in cateva minute si am folosit functia snapshot a aplicatiei pentru a face backup-uri ale VM ,atat in mod instantaneu, cat si programate.

XCubeNAS XN8012R: Verdict

XCubeNAS XN8012R nu poate concura cu Qnap sau Synology in ceea ce priveste caracteristici si aplicatii, dar ofera un pachet de stocare puternic la un pret relativ bun. Cele sase bay-uri SFF din spate adauga niveluri suplimentare de versatilitate, performanta 10GbE este foarte buna si software-ul Qsan bazat pe ZFS furnizeaza servicii valoroase de protectie a datelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.