Nucleul Linux 4.19 a fost lansat pe 22 octombrie, aducand cu el o serie de noi caracteristici pentru serverele mari si mici. Linux 4.19 este cel de-al cincilea nucleu Linux lansat in 2018 si urmeaza versiunii 4.18, care a devenit disponibila pe12 august.

 

Lansarea Linux 4.19 a fost un pic mai dramatica decat celelalte patru lansari din 2018, intrucat creatorul Linux, Linus Torvalds, s-a retras in timpul dezvoltarii acestei versiuni pentru a lucra la conduita lui interpersonala. Ca atare, versiunea finala a fost realizata de catre managerul de sucursala Linux, Greg Kroah-Hartman.

 

„Desi nu a fost cea mai spectaculoasa lansare de nucleu, a fost mai mare decat ultimele 3 lansari.”, a scris Kroah-Hartman intr-un mesaj. „Dupa problemele -rc1 intampinate, lucrurile s-au asezat pe partea de cod, si se pare ca pana la urma am contruit un nucleu solid, care va putea fi, cu siguranta, folosit pentru mult timp. Si avand in vedere ca acest nucleu face parte din categoria ”pe termen lung”, pentru care se asigura mentenanta cativa ani, putem spune ca vestile sunt bune pentru toata lumea”

 

Un nucleu pe termen lung este mentinut si sustinut cel putin doi ani. Ultimul nucleu Linux de acest fel a fost Linux 4.14, care a fost lansat in noiembrie 2017.

 

Latenta imbunatatita

 

Printre noile caracteristici ale Linux 4.19 se regaseste un controler de latenta de tip bloc I / O, care are ca scop asigurarea unei latente minime I / O pentru grupurile de control definite (cgroups).

 

„Acesta este un controler cgroup v2 pentru protectia volumului de lucru IO”, a scris dezvoltatorul Facebook, Josef Bacik, in mesajul sau despre Linux. „Furnizati un grup cu o anumita cerere de latenta, iar daca latenta medie depaseste acea cerere, controlerul va actiona asupra tuturor unitatilor cu o latenta mai mica decat volumul de lucru protejat”.

 

Imbunatatiri ale memoriei pentru recipienti

Suprapunerile au fost incluse mai intai in nucleul Linux 3.8, lansat in decembrie 2014. Acesta oferea o suprapunere peste fisierele de sistem existente, pe care un recipient poate rula fara a fi nevoie sa interactioneze cu fisierele de baza.

 

In cazul Linux 4.19, suprapunerile beneficiaza de imbunatatiri multiple de utilizare a memoriei care ar trebui sa contribuie la accelerarea operatiunilor de incarcare a recipientilor.

 

Imbunatatirea retelei cu ajutorul CAKE

Algoritmul de gestionare Common Applications Kept Enhanced (CAKE) isi face debutul in Linux 4.19, oferind o abordare imbunatatita pentru programarea pachetelor de retea.

 

„sch_cake se adreseaza routerului de acasa si intentioneaza sa stoarca cea mai mare latime de banda si latenta chiar si din cele mai lente routere ISP, prezentand in acelasi timp un API suficient de simplu incat chiar si un ISP il poate configura”, a declarat dezvoltatorul nucleului, Toke Høiland-Jørgensen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.